Frågor och Svar


Vilken utrustning behöver man för Höga Kusten Winter Classic?

I klädväg behöver du underställ, värmetröja och byor och jacka. Du behöver även en lättare dunjacka eller annan värmejacka då det är kallt på kvällarna. I utrustningsväg behöver du ryggsäck, tält, sovsäck och liggunderlag. För att laga mat behöver du kök, thermos, vattenflaska och bestick. Hygienartiklar är också viktiga. För att underlätta din planering har vi satt samman en packlista som du kan ta hjälp av:
– Packlista för Höga Kusten Winter Classic >>

Är det svårt att hitta under snöskovandringen?
Nej. Om du följer ledhänvisningen och de stighänvisningar du kommer att möta längst snöskovandringen kommer du hitta.

Vilket väder kan man förvänta sig?
Det kan vara väldigt milt men även väldigt kallt. Bäst är att gå in på SMHI dagarna innan och söka på ”Skuleberget”.
– Väder Höga Kusten Winter Classic (Extern länk till SMHI)

Får man ta med sig hund på Höga Kusten Vinter Classic?
Många tycker det är trevligt att vara i naturen med sin hund och självklart får du ta med din hund till Höga Kusten Winter Classic. Tänk bara på att du måste hålla hunden kopplad enligt nationalparksföreskrifterna.

Får man sova över i stugorna i Skuleskogens Nationalpark?
Nej, under Höga Kusten Winter Classic sover du i det tält du eller din vandringskamrat bär med sig. Vi skulle faktiskt påstå att sova i tält är en av höjdpunkterna under Höga Kusten Winter Classic.

Jag har aldrig vandrat med snöskor. Vågar jag ställa upp?
Självklart! Men att vandra medsnöskor och packad ryggsäck genom Höga Kusten Winter Classics sträckning är en utmaning. Se därför till att vara i fysisk form och att du åtminstone vandrat lite med din packade ryggsäck innan du dyker upp vid incheckningen.

Hur förbereder jag mig bäst för Höga Kusten Winter Classic?
Det svåraste är att hålla balansen med en ryggsäck på ryggen. Ett tips är att börja göra några rundor med packad ryggsäck. Börja träna genom att vandra med en packning som väger mellan fem till sju kilo. Därefter kan du öka vikten på packningen tills ryggsäcken väger cirka 10 till 15 kilo.

Ska man ha med sig egen matsäck?
Ja, det kan vara bra. I Höga Kusten Winter Classic ingår sju måltider i form av frystorkade rätter. De måltider du får är anpassade för vad en vuxen person behöver för att klara sig. Men att känna sig ”mätt och belåten” varierar såklart från person till person. Det är därför kolkt att se över ditt eget behov. Många deltagare väljer att ta med sig lite egna favoriter såsom korv, godis och nötter. Även diverse typer av drycker brukas uppskattas vid lägerelden.

Måste man stanna vid varje Checkpoint?
Ja, du måste passera och övernatta vid de båda checkpointen samt passera checkpointen vid målgången på toppen av Skuleberget.

Vart får jag tälta?
Du får tälta vid de gemensamma lägerplatserna som märks ut vid incheckning.

Vad gör jag om min utrustning går sönder?
Vid checkpointsen samlas kunnigt folk. Där kommer vi säkerligen kunna lösa majoriteten av de problem som uppstår.

Hur tar jag mig till och från Höga Kusten Winter Classic?
Det är väldigt enkelt att ta sig till Höga Kusten Winter Classic.  Du hittar allt du behöver veta under rubriken ”Förberedelser”.
– Så tar du dig till Höga Kusten Winter Classic >>

Var handlar jag bra utrustning?
Naturkompaniet har kunnig personal som hjälper dig hitta utrustning som passar just dig. Bor du inte på en ort där Naturkompaniet har en butik kan du titta in på deras eller Fjällrävens nätbutiker.

Har jag täckning på min mobiltelefon längs leden?
Oftast. Dock finns det partier där täckningen kan försvinna.